Kärt barn har många namn: kawerma, kavurma, kawarma, qawarma eller qovurma är en kötträtt som lagas i många länder i Mellanöstern. Denna kycklingkawerma tillsammans med linsris är en fantastisk rätt som får smaklökarna att jubla.
Till linsriset
2 dl basmatiris
2 dl gröna linser
6 dl vatten
4 msk klarifierat smör (ghee) eller matolja
1 msk salt
Till kycklingkawerman
1 kyckling benfri eller med ben
2 stora gula lökar
2 msk Gröna Bladets Kycklingkrydda
2 msk matolja
1 msk salt
0,5 g saffran (valfritt)
För linsriset
1. Skölj riset väl under rinnande kallt vatten och blötlägg riset i minst 30 minuter.
2. Skölj linserna och koka upp de i vattnet i en stor kastrull på medelvärme tills de är halvmjuka.
3. Sila riset och tillsätt det i kastrullen tillsammans med matfettet och salt på hög värme under omrörning.
4. När vattnet nästan försvunnit, sätt locket på kastrullen och sänk värmen till lägsta nivån och låt riset puttra i 15-20 min beroende hur mjukt ris du vill ha.
För kycklingkawerman
1. Stycka kycklingen i bitar och ställ bitarna åt sidan.
2. Hacka löken, hetta upp oljan i en panna och stek löken tills den mjuknar och får färg.
3. Tillsätt kycklingkryddan, blanda och stek med löken i någon minut. Tillsätt kycklingen och stek tillsammans med de övriga ingredienserna på hög värme i några minuter.
4. Efter några minuter, sänk värmen till låg temperatur och låt kycklingen koka långsamt i cirka 40 minuter tills all vätska har försvunnit förutom fettet och köttet har blivit riktigt mört.
5. Om du gillar saffran kan du tillsätta saffran mot slutet och blanda med de övriga ingredienserna.
Upptäck Somalias smaker med Gröna Bladets nya
somaliska kryddmixer.