Grillade grekiska kycklingspett med bulgur och frisk löksallad med persilja. En god måltid att bjuda på under varma sommarkvällar.
Till kycklingsouvlakin
8-12 träspett
800 g benfri kyckling
1 påse Gröna Bladets Souvlakimix
2 röda paprikor
1 gul lök
Till bulguren
3 stora tomater
2 msk Gröna Bladets Paprikapulver, mild
1 lök
3 msk ghee (klarifierat smör) eller matolja
4 dl stora bulgurkorn
2 tsk salt
2 dl vatten
Till löksalladen
1 röd eller gul lök
1 knippe persilja
1 msk Gröna Bladets Sumak
För kycklingsouvlakin
1. Lägg träspetten i kallt vatten i ca 10 minuter.
2. Skär kycklingen i kuber. Hacka paprikorna och löken i större bitar.
3. Gnid in souvlakimixen i kycklingen och börja trä upp kycklingen på träspetten. Varva kycklingbitarna med paprika och lök.
4. Grilla spetten på grillen eller i ugnen i ca 6 min runt om eller tills spetten fått en fin färg.
För bulguren
1. Skölj, hacka och kör tomaterna i en matberedare. Blanda tomatröran med paprikapulvret.
2. Finhacka löken. Hetta upp matfettet i en stekpanna och stek löken i någon minut. Tillsätt bulguren, saltet, tomatröran och vattnet och rör ihop.
3. När blandningen börjar koka, sänk värmen till lägsta värme och låt puttra i 10-15 minuter tills vattnet försvunnit helt och hållet och bulguren är mjuk.
För löksalladen
1. Hacka löken och persiljan. Blanda ihop tillsammans med sumaken.
Lägg souvlakispetten upp på fat med tillbehören och servera varmt.
Upptäck Somalias smaker med Gröna Bladets nya
somaliska kryddmixer.