Lahambajin är en köttfärspizza utan ost som är väldigt vanlig i Mellanöstern. I det här receptet har vi kryddat lite annorlunda från det traditionella receptet för att också få fram en lätt syrlig smak. Lahambajin kan både serveras som huvudrätt eller som tillbehör till andra rätter.
Till degen
4 dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 tsk salt
Till toppingen
3 stora tomater
2 st vitlöksklyftor
2 msk tamarind
300 g köttfärs
2 msk paprikapuré
1 dl matolja
1 tsk Gröna Bladets Muskotnöt, malen
½ tsk Gröna Bladets Svartpeppar, malen
1 msk Gröna Bladets Sumak
1 tsk Gröna Bladets Pul biber
1 tsk salt
1. Blanda mjöl och vatten ordentligt i en stor skål. Fortsätt blanda tills konsistensen blir som som för en pizzadeg. Täck över skålen med en kökshandduk och låt vila i 15-30 minuter.
2. Under tiden finhacka tomaterna, löken och vitlöken.
3. Forma degen till små bollar och tryck ut till de en platt rund form likt en tortilla.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla topping-ingredienser med varandra och bred ut 1 stor matsked av blandningen på varje degplatta.
4. Lägg så många degplattor som får plats på en bakpåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 8 minuter eller tills lahambajinen har fått en fin färg.
Servera varma med sallad, Gröna Bladets Hummus och ayran yoghurtdryck.
Tips! Du kan frysa in lahambajinen.
Upptäck Somalias smaker med Gröna Bladets nya
somaliska kryddmixer.