En spenatpaj med pul biber och fetaost. Pul biber är en typ av chilipeppar som används mycket i matlagning i Mellanöstern, främst i Turkiet. Chilin är medelstark och har en rik och fruktig smak med en aning sälta. Kombinationen pul biber och fetaost lyfter den här spenatpajen till helt nya nivåer.
Till pajdegen
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
Till fyllningen
1 stor lök
1 vitlöksklyfta
450 g fryst spenat
200 g fetaost
2 ägg
2 dl grädde
1 krm Gröna Bladets Svartpeppar, malen
½ tsk Gröna Bladets Pul biber
1 tsk salt
1. Tina den frysta spenaten.
2. Sätt ugnen på 225°C.
3. Skär smöret i mindre bitar och blanda tillsammans med mjölet till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Tryckt ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
5. Medan degen vilar, finhacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna. Tillsätt den upptinade spenaten och fräs i några minuter.
6. Skär fetaosten i tärningar och fräs tillsammans med spenaten i ytterligare några minuter. Ställ stekpannan åt sidan.
7. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
8. Blanda äggstanning genom att vispa ihop äggen, grädden, svartpepparn, pul bibern och saltet i en skål.
9. Ta ut pajskalet efter 10 minuter och bred ut spenatblandningen i pajskalet. Häll äggstanningen över fyllningen.
10. Grädda spenatpajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg. Ta ut pajen och låt svalna innan servering.
Servera spenatpajen med sallad.
Upptäck Somalias smaker med Gröna Bladets nya
somaliska kryddmixer.