Recept

Spenatpaj med fetaost och pul biber

En spenatpaj med pul biber och fetaost. Pul biber är en typ av chilipeppar som används mycket i matlagning i Mellanöstern, främst i Turkiet. Chilin är medelstark och har en rik och fruktig smak med en aning sälta. Kombinationen pul biber och fetaost lyfter den här spenatpajen till helt nya nivåer.

Ingredienser


Till pajdegen

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk vatten

Till fyllningen

1 stor lök

1 vitlöksklyfta

450 g fryst spenat

200 g fetaost

2 ägg

2 dl grädde

1 krm Gröna Bladets Svartpeppar, malen

½ tsk Gröna Bladets Pul biber

1 tsk salt

Gör så här

1. Tina den frysta spenaten.

2. Sätt ugnen på 225°C.

3. Skär smöret i mindre bitar och blanda tillsammans med mjölet till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.

4. Tryckt ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

5. Medan degen vilar, finhacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna. Tillsätt den upptinade spenaten och fräs i några minuter.

6. Skär fetaosten i tärningar och fräs tillsammans med spenaten i ytterligare några minuter. Ställ stekpannan åt sidan.

7. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

8. Blanda äggstanning genom att vispa ihop äggen, grädden, svartpepparn, pul bibern och saltet i en skål.

9. Ta ut pajskalet efter 10 minuter och bred ut spenatblandningen i pajskalet. Häll äggstanningen över fyllningen.

10. Grädda spenatpajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg. Ta ut pajen och låt svalna innan servering.

Servera spenatpajen med sallad.

Vårt kryddiga
sortiment växer.

Upptäck Somalias smaker med Gröna Bladets nya
somaliska kryddmixer.

Läs mer